Janice Raymond:

Raymond ottaa käyttöön käsitteen heterosuhteisuus, jolla hän viittaa laajempaan ilmiöön, kuin heteroseksuaalisuuteen. Heterosuhteisuutta ovat kaikki ne tunteelliset, taloudelliset, sosiaaliset ja poliittiset suhteet miesten ja naisten välillä ja miesten ehdoilla. Miesten kanssa elävät naiset eivät Raymondin mukaan ole ensisijassa heteroseksuaalisia siinä mielessä, että he ovat seksuaalisesti mieltyneet miehiin, vaan että he elävät heterosuhteisesti, joka merkitsee, että heidän elämänsä ja itsensä määrittely on riippuvainen heidän suhteestaan miehiin – tyttöystävän, äidin, puoleensavetävän naisen, tai monen muun roolin kautta.

 

Heterosuhteisuus on ideologia joka läpitunkee yhteiskuntamme siinä määrin, että useimmat meistä eivät koskaan ajattele sitä, ja se merkitsee, että naisilla on merkitystä vain suhteessa miehiin, ja että vain ne tilanteet, joissa nainen on miehen kanssa, ovat merkityksellisiä. Suhteet ja tilanteet naisten kesken eivät ole tärkeitä ja perustavalla tavalla puutteellisia ilman miestä.

 

Samalla tavoin kuin seksuaalisuus ei ole ratkaiseva tekijä heterosuhteissa, ei seksuaalisuus ole ensisijainen tekijä naisten välisissä suhteissa. Kuvatessaan naisten välisiä rakkauden värittämiä suhteita hän käyttää käsitettä Gyn/affection. (tällainen persoonallinen kirjoitustapa on osa feminismin perinnettä) Suomeksi Gyn/kiintymys.

 

Gyn/kiintymys ei ole sama asia kuin lesbolaisuus, ja ystävyys on keskeistä käsitteelle – on kyse naiset ovat tunteiden tasolla ja muuten keskeisiä toistensa elämässä. Gyn/kiintymys voi Raymondin mukaan kehittyä kahden naisen rakkaudeksi, se voi politisoitua kokonaiseksi naisliikkeeksi, tai suoraksi separatismiksi. (esimerkkinä nunnaluostarit) “Naisia vihaavassa yhteiskunnassa useimmat Gyn/kiintymyssuhteet ova tabuja—

kaikkien miesten äärimmäinen pelko on-- --naisten henkilökohtaisen ja poliittisen liikkeen suuntautuminen toisia naisia kohtaan.

 

Lesbous on yksi osa tätä jatkumoa. Lesbous on valinta, ja ” käsitteenä 'seksuaalista suuntautumista' laajempi-- --poliittisen ja sosiaalisen olemisen tila”. Lesbouden seksuaalinen määrittely ei kerro kaikkea, sillä Raymondin mukaan heteroseksuaalisuus voi aivan hyvin toimia lesbosuhteen sisällä ja ilmentyä esimerkiksi sadomasokismina, tai siten, että naispari muissa suhteissa elää mieskeskeisesti.

Seuraava

Aloitussivu